След проверките ни установихме, че в 90% от случаите търговците на

...
След проверките ни установихме, че в 90% от случаите търговците на
Коментари Харесай

Всяка 9 от 10 фирми за бързи кредити ползва нелоялни практики

След инспекциите ни установихме, че  в 90% от случаите търговците на бързи заеми употребяват нелоялни търговски практики , като събират повече пари от това, което им е дължимо от потребителите. Това съобщи в изявление за БГНЕС Стоил Алипиев, ръководителя на Комисията за отбрана на потребителите (КЗП).

регулациите няма по какъв начин да следват интензитета на икономическите връзки сред потребителите и търговците, и респективно – последствията от това.

Именно сходни обстановки на напредък водят до  натрупване на голям брой нелоялни търговски практики , които изкривяват целия пазар “, уточни той.

„ Тези нелоялни практики са евентуален проблем на пазара, и още с встъпването в служба на новия състав на Комисията направихме  обзор на общите условия,

където също открихме потребление на доста клаузи, които не слагат потребителя в равноправно състояние “,

добави Алипиев и посочи, че в закона е написано особено какво държание на търговеца е равноправно или неравноправно по отношение на потребителя.

Алипиев разяснява, че инспекциите при небанковите финансови институции изискват малко повече време за констатации на това, което ще намерят инспекторите.

„ Към сегашния миг няма да дам резултати, само че тези инспекции бяха предшествани от едни предварителни разбори, които Комисията в границите на шест месеца направи.

Тези предварителни разбори бяха свързани с това по какъв начин търговците на бързи заеми упражняват своята стопанска активност и до какъв брой правата на потребителите в упражняването на същата активност от тяхна страна са предпазени “, сподели той и посочи,

че са оценени самите контракти и счетоводните записи, които са към тях и тези 90% са на база на тези разбори.

Проверките ще продължат и през идващите месеци.

„ Това са близо 200 търговеца на пазара, които имат правото да упражняват тази активност.

тъй като при посещаване на комерсиалния обект има периоди,

в които да се показа изискана документи, върху която да се работи. Този развой няма да е бърз, ще бъде много времеемък, и може да отнеме даже година “, сподели още Алипиев.

Председателят на КЗП разяснява, че е значимо потребителите да вършат разграничаване сред банковото и небанковото кредитиране.

Небанковото кредитиране е нещо напълно друго от това, което показват банките като артикул.

Това всекидневно са хора, които взимат заем при изискванията на последна потребност – било то за покриване на неотложни разноски, даже и за здраве, и хора, които нямат достъп до по-евтиния банков финансов артикул “, сподели той.

Когато става въпрос за небанково кредитиране, би следвало потребителят да взима по-информирано решение, тъй като нормално това решение се взима в извънредно къси периоди, точно с цел да обезпечи настъпилата последна потребност на потребителя.

„ Измерителят, който сега работи като индикатор за оскъпяването на самия заем, е комплицирано понятен от потребителите,

които работят експертно с него.Според Алипиев Законът за персоналния банкрут, който мина на първо четене в Народно събрание, е предстоящ документ.

„ Има много път да извърви, до момента в който стигне до своята крайна фаза, само че този закон е претрупан с упования,

че биха могли да удовлетворят авансово заложените планове от страна на потребителите, тъй като в никакъв случай  потребителската неплатежоспособност на физическите лица не би трябвало да се употребява като прийом за отбрана на потребителите . Ползването на персоналния банкрут като прийом за отбрана на потребителите е нещо извънредно като мярка и не бих разчитал на него “ приключи ръководителят на КЗП.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР